Vitamina D a câștigat în popularitate în anul pandemic, după ce medicii care tratează pacienți cu COVID-19 au observat că cei care suferă de forme mai grave ale bolii au un deficit de vitamina D. Chiar dacă nu există studii foarte clare privind legătura dintre infecția cu noul coronavirus și carențele de vitamina D, rolul acesteia ca imunomodulator este recunoscut. Acest lucru înseamnă că poate să asigure o bună apărare antiinfecțioasă, fără a suplini rolul antibioticelor, antiviralelor etc.
Vitamina D este una dintre numeroasele substanțe nutritive de care organismul nostru are nevoie pentru a rămâne sănătos. Alături de calciu, vitamina D ajută la menținerea oaselor puternice, iar acesta este doar unul dintre beneficiile ei. Este numită și „vitamina soarelui”, pentru că este sintetizată de organism atunci când ne expunem la ultraviolete. Desigur, sinteza ei depinde de timpul de expunere și de intensitatea razelor.
Deficit de vitamina D în România
Într-o mare parte a Europei, inclusiv la noi în țară, acest lucru se întâmplă doar vara, iar organismul produce cantități suficiente doar în această perioadă. Din păcate, deficitul de vitamina D este foarte ridicat în România: între 40 și 75% din populație se confruntă cu carențe, arată datele Ministerului Sănătății.
Astfel, suplimentele alimentare cu vitamina D ne ajută să ne menținem un nivel optim al acestui micronutrient în organism, în sezonul rece, mai ales că nu există foarte multe surse alimentare din care ni-l putem procura în mod natural. Cu toate acestea, nu luați vitamina D după ureche! Consultați întotdeauna medicul sau farmacistul.
Necesarul de vitamina D, potrivit ghidurilor internaționale:
- Copii între 0 și 12 luni – 1000 UI/zi
- Persoane cu vârste între 1 și 70 de ani, femei gravide și lăuze – 600 UI/zi
- Persoane de peste 70 de ani – 800 UI/zi
- Dozele sunt diferite pentru persoanele cu deficiențe de vitamina D.
Efectele administrării în exces
Vitamina D în exces administrată timp îndelungat poate fi toxică. Printre efectele adverse se numără: acumularea calciului pe pereții vaselor de sânge, dureri de cap însoțite de vărsături, amețeli și chiar apariția pietrelor la rinichi sau a pancreatitei.