Antibioticele lichide cu administrare orală sunt folosite frecvent în cazul bebelușilor și copiilor pentru a trata infecțiile bacteriene.
De ce se preferă această formulare? Ei bine, la bebeluși și la copiii mici, doza se stabilește în funcție de greutate. La antibioticele sub formă lichidă, doza este mult mai ușor de ajustat decât în cazul comprimatelor. În al doilea rând, copiii nu pot înghiți comprimate și capsule, existând un mare risc să se înece cu ele.
Există mai multe tipuri de antibiotice orale, iar modul lor de preparare, administrare și depozitare variază. Am observat că mulți părinți întâmpină dificultăți la prepararea antibioticelor lichide. Așa că vă vom arăta pas cu pas cum să faceți acest lucru corect și ușor acasă.
Pasul I
Agităm pudra de antibiotic și apoi deschidem flaconul.
Pasul 2
Majoritatea sticlelor cu antibiotic pudră au un marcaj. Adăugați apă fiartă și răcită până când apa ajunge cam la 2 centimetri sub acea linie. În cazul antibioticelor fără marcaj, citiți cu atenție prospectul sau întrebați farmacistul câtă apă e necesară.
Nu amestecați antibioticul pudră cu un alt lichid în afară de apă.
Pasul 3
După ce ați turnat apa, puneți capacul și amestecați puternic suspensia rezultată. Asigurați-vă că aveți o compoziție omogenă, fără cocoloașe.
Pasul 4
Acum este timpul să adăugați și restul de apă, până ajungeți la marcaj. Agitați din nou pentru a amesteca bine. Suspensia cu antibiotic este gata.
Administrarea
Agitați suspensia încă o dată înainte de administrare. Pentru a vă asigura că administrați doza corectă, folosiți măsura cu care antibioticul vine la pachet – seringă sau linguriță.
Nu folosiți o lingură sau o linguriță de bucătărie, pentru că pot fi înșelătoare.
Schema de tratament
Notați data la care preparați suspensia, pentru a ști când se apropie termenul de expirare.
Urmăriți întocmai schema de administrare a antibioticului recomandată de medic. Nu întrerupeți tratamentul înainte de data indicată de acesta.
Depozitarea
Înainte de a prepara suspensia, păstrați produsul la temperatura camerei, într-un loc uscat.
După ce ați preparat suspensia, depozitați-o la frigider. Nu congelați niciodată suspensia.